Popularne rodzaje win – najpopularniejsze są
• Pinot Grigio jest najpopularniejszym winem na świecie i jest znane pod innymi nazwami, jak Pinot Gris we Francji i Ruländer w Niemczech.
• Sauvignon Blanc to popularna kalifornijska odmiana, wytrawna, biała i spotykana na całym świecie.
• Pinot Noir to ciemne wino o smaku od owocowego po ostry chrzan.
• Chardonnay to białe wino, popularne na całym świecie, ale głównie w Ameryce. Ma smak owoców tropikalnych.
• Cabernet Sauvignon jest również znany jako „King of Red Wine Grapes”, ze smakiem anyżu, zdominowanym przez cedr z czarnej porzeczki. Wino to najlepiej smakuje w połączeniu z jedzeniem.
Najpopularniejsze regiony winiarskie na świecie to Francja na pierwszym miejscu z 11% światowej produkcji, Włochy z 7% światowej produkcji, ale te dwa czołowe kraje mają stałą tendencję do zmniejszania winnic. Następna w kolejności jest Hiszpania, a następnie Stany Zjednoczone, gdzie 90% pochodzi z Kalifornii. Następna jest Argentyna z wysokim tempem wzrostu wynoszącym 8%, a za nią Australia. Za Niemcami plasują się RPA, Chile i Portugalia.
Kwaśny charakter wina jest tym, co pomaga mu bezbłędnie komponować się z jedzeniem. Wina z klimatu chłodniejszego są bardziej kwaśne niż te warzone w ciepłych rejonach ze względu na wyższe stężenie kwasu winowego i jabłkowego. Wina białe są ogólnie bardziej kwaśne niż wina czerwone.
Niektóre wina mają słodszy smak niż inne, ponieważ są produkowane w różnych regionach z różnymi rodzajami winogron. Połączenie różnych ilości kluczowych składników, takich jak tanina, aromat i kwasowość wina, decyduje o jego słodyczy.
Przy wyborze wina należy wziąć pod uwagę wiele czynników
• Wina mieszane lub stołowe są tańszymi opcjami, ale mają zniekształcone poczucie smaku
• Zamiast przechodzić przez menu, lepiej zapytać kelnera, który ma większe doświadczenie w określeniu, które wino jest lepsze.
• Wina bogate najlepiej pasują do sycących i ciężkich posiłków, a lekkie i orzeźwiające do lżejszych.
• Innym sposobem na dobór wina jest dopasowanie smaku wina do posiłku. Smaki powinny się uzupełniać i łączyć ze sobą.
• Świetnym sposobem na eksperymentowanie ze smakami jest sięgnięcie po kontrastowe wino smakowe.
Podczas publicznego picia wina należy wziąć pod uwagę pewne elementy.
• Otwieranie butelki wina zakrętką jest łatwiejsze niż otwieranie wina zakrętką.
• Optymalna temperatura do serwowania wina wynosi od 55 do 65 stopni Fahrenheita w przypadku czerwonego wina i od 41 do 48 stopni w przypadku białego wina
• Kieliszki do białego wina są mniejsze niż kieliszki do czerwonego wina i zawsze należy trzymać kieliszek za patyczek, a nie za miskę, ponieważ wino szybko się nagrzewa.
• Wina białe i czerwone podawane są w nieco inny sposób. Wino czerwone podaje się do około połowy kieliszka lub ½ kieliszka, a wino białe napełnia się 1/3 kieliszka.
Nie ma określonego czasu na picie wina, ale zazwyczaj towarzyszy mu jedzenie. Może to być niedzielny brunch lub wieczorna kolacja z winem.
Największą przyczyną różnic w smaku wina z roku na rok jest Tanina, która reaguje z alkoholem w winie nadając mu charakterystyczny smak i zmniejszając owocowy smak soków.
Ceny wina różnią się w zależności od rodzaju i wieku wina, ale przyzwoite wino w Europie kosztuje około 10 euro, a w USA około 20 dolarów.
Wino to raczej elegancki wybór niż zwykłe upijanie się. Przywołuje wspomnienia na całe życie, kiedy pijesz wino i cieszysz się jedzeniem z ukochanymi osobami.
Personalizacja jest kluczem.
Niewielka uwaga robi różnicę, więc uważnie słuchaj nastroju zaproszonej osoby itp.
Upewnij się, że Twoje prezenty będą pożądane przez odbiorcę i wyrażą Twoją wdzięczność, miłość i uznanie. Wesołych prezentów!
Kontakt telefoniczny:
tel. +48 662 070 168
Biuro Obsługi Klienta
poniedziałek – piątek
9.00 – 17.00
Zamówienia internetowe
24h – 7 dni w tygodniu
24marketing
Krzysztof Krzywokulski
ul. Chrobrego 17, 46-200 Kluczbork
NIP 751-105-30-53 | Regon 531510610