Wybór wina jako prezentu
3 września, 2020Prezenty, które wzmocnią Twój biznes
14 września, 2020Kieliszek dobrego wina może być jedną z największych przyjemności życia, ale dla kogoś nowego do wina może to być bardzo onieśmielające.
Jeśli pójdziesz do działu win w lokalnym supermarkecie, masz do wyboru wiele różnych opcji – wszystkie z dziwnie brzmiącymi nazwami z innych krajów i z szerokim zakresem cen! Jak, u licha, wybierasz butelkę?
Co to jest wino?
Weź dużą ilość dojrzałych winogron. Umieść je w czystym pojemniku i zmiażdż. Odstaw na chwilę, odcedź płyn, a będziesz miał wino.
Dojrzałe winogrona są pełne naturalnego cukru, a po ich zmiażdżeniu drożdże (naturalne organizmy jednokomórkowe) żyjące na skórce winogron przetwarzają ten cukier na alkohol.
Im bardziej dojrzałe, tym słodsze winogrona, tym więcej alkoholu będziesz mieć. Różne rodzaje winogron dają wina o różnych smakach.
Proces przekształcania cukru w alkohol nazywa się fermentacją.
Pamiętaj, że zamiast winogron można użyć innych owoców, ale naturalne związki znajdujące się w winogronach pomagają uzyskać najlepsze wino.
Powyższa metoda jest bardzo prosta i surowa. Gdyby winnice stosowały tę metodę, piłbyś całkiem okropne wino. Winiarze używają różnych technik do produkcji win wysokiej jakości:
Rodzaj pojemnika można zmienić – stal nierdzewna i dąb to główne dwa. Dębowa beczka nadaje winu „dębowy” garbnikowy posmak.
Temperaturę fermentacji można zmienić.
Można stosować różne, specjalnie uprawiane rodzaje drożdży.
Po fermentacji wino można natychmiast zabutelkować lub pozostawić do dojrzewania lub dojrzeć. Rodzaj pojemnika może nadawać winie smak.
Wszystko to może mieć duży wpływ na smak wina, ale największy wpływ ma winogrono, z którego pozyskuje się sok. Dojrzałe, słodsze winogrona dają więcej alkoholu, ale różne odmiany winorośli (Cabernet Sauvignon, Chardonay itp.) Mają inny smak.
Jak nazywa się wino?
Wina są nazywane na jeden z dwóch sposobów:
Od nazwy odmiany winorośli, z której zostały wyprodukowane (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot itp.) Lub z miejsca, w którym uprawiano winogrona (Beaujolais, Bordeaux, Rioja, Soave itp.)
Jeśli kupisz wino z etykietą Merlot (odmiana winorośli), to mogło być wyprodukowane w Kalifornii, Francji, Chile lub w innych miejscach. Każde z tych miejsc ma swój własny klimat i warunki uprawy, które wpływają na ostateczny smak winogron podczas zbioru.
Ponadto różne metody fermentacji i dojrzewania w każdym kraju wpływają na ostateczny smak wina. Oprócz tego różne roczniki (rok, w którym uprawiano winogrona) będą miały różne warunki klimatyczne – najlepszy rocznik będzie miał idealne warunki wzrostu (słońce, deszcz itp.). Więc przesłanie tutaj jest takie, że jeden Merlot nie jest tym samym, co inny, wszystko, co można powiedzieć, to to, że użyto tego samego grona, więc będą podobieństwa w winach.
Większość win europejskich nosi nazwę regionu, w którym rosły winogrona. W wielu regionach do produkcji wykorzystuje się tylko jedno winogrono, np. Region Beaujolais wykorzystuje głównie winogrono Gamay, a region Burgundii (biały) – Chardonnay, ale odmiana winogron nie jest pokazana na etykiecie wina.
Po co nadawać winu nazwę regionu, a nie winogron? Smak winogron zależy od miejsca uprawy – rodzaju gleby, nasłonecznienia, ilości opadów, nachylenia wzgórza, kierunku, w którym zwrócone jest wzgórze. Przez kilka stuleci Europejczycy odkryli, które winogrona gdzie rosną najlepiej.
Stworzono przepisy dotyczące wina – być może widzieliście słowa „Appellation d’Origine Contrôlée” (często w skrócie AC lub AOC) na winach francuskich. To najwyższa klasyfikacja win francuskich. Zgodnie z prawem wina te muszą być produkowane z winogron uprawianych na określonym geograficznie obszarze, muszą być zgodne z przepisami dotyczącymi odmian winorośli, plonów, zawartości alkoholu itp. Należy pamiętać, że chociaż klasyfikacja AOC oznacza, że te cechy są gwarantowane, nie jest to gwarancja jakości.
Trzy kolory
Pierwszym wyborem, jakiego będziesz musiał dokonać przy wyborze wina, jest kolor. Wino występuje w trzech podstawowych „kolorach” – czerwonym, białym i różowym. Na ogół wina czerwone pije się jako część posiłku, a nie samodzielnie, wina białe pije się samodzielnie schłodzone i są bardziej orzeźwiające, a wina różowe można schłodzić i pić w taki sam sposób jak wina białe.
Czerwone wino
Wino czerwone jest wytwarzane z winogron w kolorze czerwonym lub fioletowym. Sok z tych winogron jest klarowny – czerwony kolor wina pochodzi ze skórek winogron i jest wchłaniany podczas fermentacji. Skórki nadają winu również taninę – gorzką, wytrawną substancję w smaku, która nadaje winu czerwonemu charakter.
Winiarze mają więcej sposobów na zmianę stylu win czerwonych niż w przypadku win białych. Na przykład, jeśli sok pozostanie w kontakcie ze skórkami przez długi czas, wino będzie „cięższe”, bardziej taninowe. Jeśli sok zostanie wcześniej spuszczony ze skórki, wino jest „bardziej miękkie”.
Wina czerwone nie mogą być pite zbyt zimne, ponieważ taniny będą miały naprawdę gorzki smak – będzie to jak wypicie filiżanki zimnej mocnej herbaty.
Białe wino
Zapewne wiesz, że białe wino nie jest tak naprawdę białe, tylko żółte. Wino białe wytwarzane jest na jeden z dwóch sposobów:
Z „białych” winogron, które są rzeczywiście żółte, zielone, ale zasadniczo wszystkie winogrona, które nie są czerwone ani niebieskie.
Z soku z czerwonych winogron (sok jest klarowny), ale nie ze skórek – w ten sposób powstaje bardzo niewiele win, z wyjątkiem szampana.
Wina białe dzielą się na 3 podstawowe kategorie:
Wytrawne, bez słodyczy i bez dębowego charakteru. (np. Soave, Pinot Grigio, Chablis).
Wytrawne, pełne i dębowe. (np. burgundy, australijskie Chardonnays).
Wytrawne (lekka słodycz). (np. wiele win niemieckich).
Wino różowe
Wina różowe mają kolor różowy. Są wytwarzane z czerwonych winogron, ale nie mają czerwonego koloru, ponieważ sok pozostaje w kontakcie ze skórkami tylko przez krótki czas – godziny, a nie dni / tygodnie w przypadku czerwonych win.
Ponieważ kontakt ze skórą jest krótki, zbiera się bardzo mało taniny, więc wina różowe można pić w taki sam sposób, jak wina białe.
Wina musujące
Wina musujące to wina, w których uwięziony jest dwutlenek węgla. Po usunięciu korka gaz w winie ucieka, powodując wzrost bąbelków.
Najbardziej znanym winem musującym jest szampan. Wytwarzany jest z określonych odmian winogron, produkowanych w specyficzny sposób w regionie Francji zwanym Champagne.
Dostosowanie
Personalizacja jest kluczem.
Niewielka uwaga robi różnicę, więc uważnie słuchaj nastroju zaproszonej osoby itp.
Upewnij się, że Twoje prezenty będą pożądane przez odbiorcę i wyrażą Twoją wdzięczność, miłość i uznanie. Wesołych prezentów!