Deska wędlin dla początkujących
20 lipca, 2020Jak dobrze i najlepiej otworzyć butelkę wina
23 lipca, 2020Żadne jedzenie nie ma jednego, idealnego połączenia wina. Raczej różne nalewki uwydatnią różne cechy danego produktu żywnościowego. Im bardziej złożone jedzenie, tym więcej możliwości eksperymentowania.
Brie to miękki, dojrzewający ser, który jest klasyfikowany jako kofeina, pochodzący z historycznej dzielnicy Brie we Francji (w obecnym Île-de-France, regionie bezpośrednio otaczającym Paryż). Może być zrobiony z mleka krowiego lub owczego, ale ten pierwszy jest bardziej powszechny. Jest łagodne, ale wciąż wielowarstwowe, ma orzechową, słodką, kremową konsystencję i nie tylko, a wino, które z nim pijesz, może mieć wpływ na postrzegane przez Ciebie smaki.
Kremowość
Przy dość dużej zawartości tłuszczu główny charakter Brie jest bogaty i lepki. Chardonnay ma dużo ciała, które pasuje do tego kremowego doznania. Ponadto jego jasna kwasowość oczyści podniebienie, aby bogactwo nie stało się zbyt przytłaczające.
Smaczność
Orzechowe nuty tego sera są dość delikatne; pomyśl raczej o migdałach i orzeszkach piniowych niż o prażonych orzechach włoskich lub pekanach. Lekko dębowy Chenin Blanc będzie miał podobnie subtelne nuty orzechowe, a także cechy jabłka, które kontrastują i podkreślają orzechowość.
Ziemistość
Brie ma grzybkową nutę ziemistego funku, która będzie bardziej widoczna w starszych produktach. Pinot Noir ze Starego Świata to idealna opcja, aby dopasować się do tego funk, ponieważ jest również wystarczająco lekki, aby nie przytłoczyć sera.
Słodycz
Podobnie jak świeżo ubijane masło, Brie może mieć delikatnie słodki smak. Lekko wytrawny Riesling naprawdę podkreśli tę świeżą mleczną słodycz, jednocześnie zachowując dużą kwasowość, aby nie dopuścić do tego, aby para była mdła.
Pikantność
Beaujolais ma dużo jasnych, świeżych czerwonych owoców. Naturalna cierpkość tych serów wydobywa posmak tego sera, co jest dobrym pomysłem, jeśli chcesz bagatelizować kremowość Brie.
O Pinot Noir
Pinot Noir, jedno ze szlachetnych czerwonych winogron, kryje się za jednymi z najbardziej cenionych win świata. Francja jest duchowym domem winogron, gdzie jest to jedyna odmiana używana w godnym piwnicy czerwonym Burgundii. Jest również szeroko uprawiany w Nowym Świecie, w Kalifornii, Oregonie i Nowej Zelandii produkuje jedne z najbardziej cenionych butelek.
Winogrona Pinot Noir są przetwarzane na wino od ponad 2000 lat. W warunkach terenowych odmiana jest podatna na mutacje, co skutkuje rozmnażaniem wielu klonów. Mutacje Pinot Noir to najbardziej skatalogowane odmiany winogron Vitis vinifera.
Niesławnie podatny na gnicie korzeni, grzyby i pleśń, ogromna liczba klonów Pinot Noir oferuje szeroki zakres genetyki odpornej na choroby i zarazę. Hodowcy wybierają klony pod kątem określonej odporności lub gleby, mikroklimatu i areału danego miejsca.
Różne klony hodowane w tej samej winnicy będą różnić się smakiem, kolorem, wielkością plonów i gęstością kęp. Ta różnorodność działa na korzyść winiarza i nierzadko tworzy się asamblaż, aby odtworzyć cechy każdego klona.
O Chardonnay
Chardonnay, jedno z najpopularniejszych i najszerzej uprawianych białych winogron na świecie, produkuje jedne z najbardziej znanych białych i musujących win na świecie. Winogrono jest znakiem rozpoznawczym wielu regionów Nowego Świata, ale jego duchowy dom znajduje się we Francji. Tam produkuje jedne z najbardziej poszukiwanych i długowiecznych białych win w Burgundii oraz transcendentne wina musujące w Szampanii.
Winorośl dobrze sprawdza się w różnych klimatach, od chłodnych regionów, takich jak Chablis w Burgundii, po ciepłe, takie jak Dolina Barossa w Australii. Chardonnay to odmiana wcześnie pączkująca, która może stwarzać problemy w chłodniejszych klimatach, które są podatne na wiosenne przymrozki. Może również dość szybko stracić kwasowość pod koniec okresu dojrzewania przed zbiorem.
Chardonnay może wytrzymać wiele metod produkcji przez fermentację w beczce, po dojrzewanie w beczce. Wiele przykładów pokazuje również zastosowanie fermentacji jabłkowo-mlekowej, która przekształca ostry kwas jabłkowy z winogron w bardziej miękki, bardziej maślany kwas mlekowy.
Smaki Chardonnay mogą się wahać od jabłek, cytrusów i krzemienia w chłodnym klimacie po brzoskwinie, melony i owoce tropikalne w klimacie umiarkowanym do ciepłego. Wersje, które widzą czas w dębie, mogą mieć odcienie takie jak wanilia i tosty, a te, które przechodzą fermentację jabłkowo-mlekową, są zwykle kremowe w dotyku i maślane w smaku.
Dostosowanie
Personalizacja jest kluczem.
Niewielka uwaga robi różnicę, więc uważnie słuchaj nastroju zaproszonej osoby itp.
Upewnij się, że Twoje prezenty będą pożądane przez odbiorcę i wyrażą Twoją wdzięczność, miłość i uznanie. Wesołych prezentów!
Zamów spersonalizowane pudełko na wino lub opakowanie z grawerem
Kontakt telefoniczny:
tel. +48 662 070 168
Biuro Obsługi Klienta
poniedziałek – piątek
9.00 – 17.00
Zamówienia internetowe
24h – 7 dni w tygodniu
24marketing
Krzysztof Krzywokulski
ul. Chrobrego 17, 46-200 Kluczbork
NIP 751-105-30-53 | Regon 531510610