
Nie wszystkie wina stają się lepsze z wiekiem
4 sierpnia, 2020
Dobre czerwone wina dla początkujących
18 sierpnia, 2020Oczywiście, np. późny Riesling z 1998 roku. To było soczyste i gładkie! Ale miał odpowiednią zawartość alkoholu (ponad 12 procent), a ja mam piwniczkę z winami, która utrzymuje dość stałą temperaturę. I jest w mojej piwnicy przez te wszystkie lata!
Niektóre wina dojrzewają lepiej niż inne. Niektóre, takie jak Beaujolais, piją młode ze względu na ich lekki, owocowy smak. Inne, takie jak Port, Burgundia czy Bordeaux, mogą się bardzo dobrze starzeć w odpowiednich warunkach.
Najlepiej jest chłodno, ciemno i średnio wilgotno. Nie przechowuj go nad lodówką… nie wytrzyma miesiąca. Stała temperatura jest najlepsza, nawet jeśli jest w szafie czy coś w tym stylu… Zimno i gorąco, w górę iw dół, również nie starzeje się dobrze.
Więc jeśli twoja butelka stoi w garażu od 20 lat, nie mam na to nadziei. Ale jeśli był przechowywany w twojej piwnicy… może tak!
Nie zaszkodzi spróbować, ale najpierw powąchaj, nalej szklankę i spójrz na nią. Jeśli pachnie octem, cóż, nie pij ale może gotuj.
Ale może nie smakować dobrze. Niektóre wina, takie jak porto, sherries, fine Burgundies, French Sauternes (żeby wymienić tylko kilka), są przeznaczone do starzenia i poprawiają się z biegiem lat, do pewnego stopnia. Niektóre wina będą się zmieniać z czasem, niekoniecznie stając się „lepsze”, ale raczej inne w dobry sposób.
Ale większość innych win, zwłaszcza tych niedrogich, należy pić „młodo”, w ciągu roku lub dwóch butelek. Pozostaną bezpieczne do picia (zakładając, że pieczęć jest nienaruszona), ale będą mniej przyjemne, gdy starzeją się poza najlepszą datą.
Jeśli masz w pobliżu 20-letnią butelkę, nie ma nic złego w próbowaniu.
Wszystko zależy od rodzaju winogron, miejsca i sposobu uprawy, zbioru i przetwarzania na wino; jak i gdzie leżakowało wino; na jakość korka; o tym, jak butelka była przechowywana, a nawet o tym, jak butelka została otwarta, a wino zdekantowane.
Nieotwarte 20-letnie wino jest całkowicie bezpieczne do picia. Czy jest smaczny i atrakcyjny do picia, to zupełnie inne pytanie. Niewiele białych win poprawia się w tym czasie, chyba że zostały wyprodukowane jako słodkie wina deserowe i odpowiednio przechowywane (tj. W stałej, chłodnej temperaturze z dala od światła). Te same warunki przechowywania dotyczą win czerwonych i zależy to od rodzaju omawianego wina. Dobry czerwony Rodan, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon lub Madera mogą być pyszne, ale róża dawno by zniknęła (nie jest niebezpieczna, ale po prostu nie jest już świeża i jasna).
Może być tak długo, jak długo był starannie przechowywany. Dowiesz się, kiedy się otworzy. To będzie oczywiste, jeśli będzie źle. Większość tak starych win będzie pyszna, jeśli się nie zepsują. Po otwarciu pozwolić mu oddychać.
Dostosowanie
Personalizacja jest kluczem.
Niewielka uwaga robi różnicę, więc uważnie słuchaj nastroju zaproszonej osoby itp.
Upewnij się, że Twoje prezenty będą pożądane przez odbiorcę i wyrażą Twoją wdzięczność, miłość i uznanie. Wesołych prezentów!
